top of page

BEDEN TEMİZLİĞİ
Beden temizliği insanın sağlıklı yaşam sürebilmesi için gündelik yaşamında ihtiyaç duyduğu zorunlu ve gerekli temizliktir.Düzenli olarak yıkanmak,tıraş olmak,tırnak kesmek gibi vücudun özel temizlik gerektiren bölgelerini temizlemek dinimizin de yerine getirilmesini istediği insani gerekliliklerdir.
İslam dininin temelınde olan husulardan biriside temizlıktır.Bu nedenlede kutsal kıtabımız olan kuranı kerimde "temızlık imandan gelir denmektedir."
Peyganbe efendimiz hz muhammet (s.a.v) yaşadiği hayatı boyunca temizliğe önem vermiştir ve müminleride bu konuda öğütlerken aynı zaman da insanlara her konuda olduğu gibi temizlik konusunda da örnek bir insan olmuştur.
İslam dininde temel ibadetlerden olan hatta dinin direği olarak nitelendirilen namazın şarrtlarının başında da abdest almak yani temiz olmak gelmektedir.Çünkü insanlar namazdan önce abdest alırken ellerini yüzünü ayaklarını ve enselerini yıkayarak vucudlarını maddı kırlerden temizler ve böylece namaz ile Allahın huzuruna çıkarken temizbır beden ile çıkarak ibadetlerini yerine getirirler.
Temizlık dinimizde sadece ibadetlerden ibaret değildır aynı zamanda islam dini müslümanların her zaman gerek vucud gerekse kılık kıyafet temızlığıne dikkat etmelerini öğütlemektedir ve müslümanlara bu bağlamda temizliği emretmektedir bu nedenlede insanlar gerek kıyafetlerini ve yasadıkları yerleri temiz tutarken birde vucudlarının mahrem yerlerinide temiz tutmakla mükelleftirler.Bu sebebten ötürü insanlar namaz kılacakları zaman namz kılacakların yerinde temiz olmasına özen gösterirler.
İslam dini aynı zamanda müslümanların bir takım durumlar sonucunda gusül abdesti almasınıda emretmistir.Bu durumlar dışında ise insanlar haftada en az iki kez banyo yaparak maddi kirden arındırmalıdır.Böylece temizliğe dikkat etmiş olurlar ve temiz birey haline gelirler ki bu durum islam dinini emrettiği hususlardır.

KÜÇÜK BAŞLIK
Peygamberimiz (s.a.v) in temizlige verdiği önem
İslam temizliğe büyük önem vermiş.Yüce Allahın huzuruna çılmak için beden elbise ve namaz kılınacak yerle kabin temizliğini emretmistır.Kuranı kerimde temizliğe dikkat edenler övülmüş ve Allahın sevgiden layık oldukları belirtilmiştir.Allahu teala şöyle buyurur "orada temizlnmeyi seven kimseler vardır."
Peygamberimiz temizliğin önemini şöyle belirtmiştir"temizlik imanın yarısıdır."
hz Aişeden naklettiği rivayetede "on şey fıtrattandır.Bıyıkları kısaltmak misfak kullanmak istinşak mazmaza yapmak tırnaklarını kesmek parmaklarının aralarını yıkamak koltuk altlarını yolmak,kasıkları tıraş etmek ve su ile istinca etmektir.
Ebu katade r.a anh anlatıyor "ey Allahın rasülü dedim benim omuzlarıma kadar dökülen saçlarım var tarayıp tanzim edeyimmi ? evet dedı ona ıkramda bulun ebu katade evet ona ikramda bulun sözü sebebiyle günde iki sefer saclarını yağlardı.
BIYIKLAR
Peygamberimiz s.a.v ashabına byıklarını dudak üzerine sarkan uç kısmından kısaltmalarını tavsiye etmiştir.
hadisi şerifte "müşriklere muhalefet edin bıyıkları kışların sakalı uzayın buyurmuştur.Bıyıkların uçtan kısaltıması yemek yerken bıyık akıllarını yemeklerin bulaşarak çirkin bir görüntünün meydana gelmesini engeller.
TIRNAK TEMİZLİĞİ
Tırnak fazla uzatmadan kesmek hem çirkin görüntüyü önlemek,hemde tırnak altında kir ve mikropların toplanmasına engel olmasından dolayı haftada bir kesilmelidir.
Hz enes r.a anjh anlatıyor "rasulullah s.a.v bize bıyığın makaslanıp tırnağın kesilmesini koltuk altının yolunup,eteğin tıra edilmesini kırk günü aşmayacak şekilde vakitlendi."
AĞIZ TEMİZLİĞİ
Ağız temizliği genel beden temizliği icinde ayrı ve önemli bir yeri vardır peygamberimiz s.a.v şöyle buyurmuştur "misfak ağzın temizliği rabbininde rızasıdır.""eğer ümmetime ağır gelmesinden korkmasaydım her nmaz öncesinde misfak kullanmalarını emrederdim."
"sararmiş dislerle huzuruma gelmeyiniz misvak kullanınız."tıbbı araştırmalar sonucu misfakın çok faydasının olduğu diş sağlığı için en ideal diş temizleyicisi olduğu anlaşılmıştır.Bugun diş fırçalarıda aynı işlemi görür.
BURUN TEMİZLİĞİ
Burun temizliğini yaparken,abdest alırken yapılan istinşak sessizce ve fazla gürültülü olmamalıdır.Hadisi şerifte peygamberimiz s.a.v "sizden her kim abdest almaya hazırlanır,sonrada mazmaza istinşak ve istinsah yaparsa şüpesiz su ile beraber ağzını ve burnunun günahları dökülür gider."buyurmuştur.
YEMEKTEN ÖNCE VE SONRA ELLERİN TEMİZLİĞİ
Burun temızliği konusunda peygamberimiz s.a.v şöyle buyurmaktadır."yemeğin bereketi,yemekten evvel ve yemekten sonra elleri yıkamaktır."yine temizlik adına uykudan uyanınca ellerin yıkanmasıda beden temizliği ve sağlık için önemlidir.



bottom of page