top of page

TEYEMMÜM

Teyemmüm su bulunmadığı veya suyu kullanma imkanının olmadığı durumlarda abdest veya guslün yerini temiz toprak yahut toprak cinsinden birseye niyet ederek elleri vurup yüzü ve kolları meshetmektir. bu işlemle abdestsizlik giderilmiş olmaktadır.teyemmüm dini bir kolaylıktır.

TEYEMMÜMÜN FARZLARI

Teyemmümün iki farzı vardır                                                                           1.Niyet etmek.                                                                                               2.İki kere elleri temiz toprağa vurup,birinde yüzü,diğerinde kolları meshetmek.   Teyemmümüm yapılarken yüz ile kolların tamamen meshedilmesi,azalarda meshe engelbir şey varsa giderilmesi gerekir.

TEYEMMÜMÜN ŞARTLARI

Teyemmüm,abdest ve guslün yerine yapılan geçici ve istisnai bir uygulamadır.bu geçici uygulamaya gidebilmek için bazı şartlar vardır.

 TEYEMMÜMÜ BOZAN DURUMLAR 

1.Abdesti bozan ve guslü gerektiren durumlar teyemmümüde bozar.Çünkü teyemmüm bu ikisinden 

bedeldir.Cünüp olan kimse teyemmüm yaptıktan sonra abdesti bozan bir durum meydana gelse yalnız abdesti bozulmuş olur,cünüplük hali geri gelmez.

2.Hastalık ,tehlike,şiddetli soğuk ,suyu elde edecek araç ve gerecin yokluğu gibi teyemmümü mübah hale getiren bir mazeret sebebiyle teyemmüm yapılmışda bu mazeret hali ortadan kalkmışşa teyemmüm bozulmuş olur.

3.Yaptığı teyemmümle namaz kılan kimse namazesnasında suyu görürse veya su bulunursa teyemmümü bozulmuş olur.Namazı teyemmümle kıldıktan sonra  su bulunursa vakit çıkmamış bile olsa kılınan bu namazın iadesi gerekmez.Şafiler bu durumda iadeyi gerekli görür.Namaz vakti çıktıktan sonra ise iadenin gerekmediğinde görüş birliği vardır.

© 2023 by Going Places. Proudly created with Wix.com

bottom of page